Kvinnornas rätt

 1. Det som kvinnor kämpade för under 1800-talet är till stor del genomfört i många delar av världen. Ändå finns det än i dag brister i jämställdheten i länder som Sverige: vilka då? Hur får man ett helt jämställt samhälle?
 2. I några delar av världen är kvinnor inte alls jämställda män. Ge exempel på några sådana länder och ge exempel på sätt som de inte är jämställda på. Glöm inte era källhänvisningar och glöm inte att vara källkritiska.

1 Comment

 1. Emely Hannah Ebba Said,

  april 24, 2012@ 10:22      

  Kvinnorna får inte lika mycket i lön. Vi såg på en hemsida om industriarbetares lön att under 1800talet hade männen dubbelt så mycket lön som kvinnorna. Genom åren har denna skillnad jämnats ut sig mer statistiken år 2008 visar att kvinnor har ca 1kr mindre i lön än vad männen har per timme.

  Genom att ha sett på denna statistik ser vi tydligt att kvinnorna har fått mera rätt i samhället och att de har mer jämlik lön.
  http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/915C59487C2D9397C1256E5100496565

  Vi tror inte att samhället kan bli 100% jämställt. Skillnaden mellan kvinnorna och männen kommer inte vara stor. Nu är det mera accepterat att t.ex. kvinnorna har samma arbete som männen och tvärt om. Det finns inga regler om vad som är ett kvinnligt jobb och vad som är ett manligt jobb. Dock finns det väldigt många arbetsgivare som väljer att t.ex. anställa endast kvinnor eller endast män.

  2. I Saudiarabien får inte kvinnorna varken köra bil eller cykla. Både inhemska och ut hemska får inte sitta vid ratten.
  http://varjager.wordpress.com/2011/05/27/kvinnor-far-inte-kora-bil-i-saudiarabien/

  I Etiopien har det varit tillåtet med könsstympning. Smutset skulle avlägsnas kallas det där könsstympning finns. Vi läste i en artikel att könsstympning skulle avskaffas.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=886876


RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet