Några personer som levde under medeltiden

Ge exempel på några kända personer som levde under medeltiden! Lämna ditt svar som en kommentar till detta inlägg!

Vem var hon/han, eller med andra ord: när och var levde hon/han och vad är hon/han känd för?

Här kommer tre exempel:

Jeanne d’Arc

Förra veckan handlade radioprogrammet Stil om Jeanne d’Arc och om kläder och smycken på medeltiden. Programmet kan du hitta här:

Här är en modernare version:

Här kan du se en trailer för ett playstationspel om Jeanne d’Arc:

Jeanne d’Arc har varit en mycket populär gestalt i historien och det har dramatiserats och skrivits mycket om henne. Varför då tror du?

***

Hildegard von Bingen

HildegardLyssna till den medeltida kvinnliga kompositören Hildegard von Bingen: http://grooveshark.com/artist/Hildegard+Von+Bingen/102031

Hon var en mycket spännande kvinna:  abedissa, författare och kompositör bland annat. Men hon hade många strängar på sin lyra.

***

Heliga Birgitta-den portrattlikaHeliga Birgitta

Besök den Heliga Birgittas kloster i Vadstena. Birgitta levde i Sverige på 1300-talet, men ville grunda en nunneorden och reste därför till Rom för att få den godkänd. Hon lyckades och är i dag ett av Europas skyddshelgon.

 

9 Comments

 1. Mikael Said,

  mars 5, 2012@ 11:22      

  Robin hood är en legend från 1200 i england. Han är mest känd för sitt motto ”Att ta från de rika och ge åt de fattiga” Han är också känd för att vara en duktig bågskytt. Han och hans stråtrövarband rånade rika människor i sherwoodskogen och sedan gav en del av bytet till dåm fattiga människorna i staden Nottingham. Prins Jhon såm då regerade i england höll inte alls med Robin Hoods metoder och satte ett pris på hans huvud.

  • cwasteson Said,

   mars 5, 2012@ 03:04      

   Glöm inte att skriva källor!

   Du berättar att det är en legend (en påhittad historia). Har den någon verklighetsbakgrund eller är den helt tagen ur fantasin?

   • Mikael Said,

    mars 6, 2012@ 10:40      

    Källa: wikipedia
    Man kallade rånare i england för ”Robin hoods”. Ingen vet om robin hood fanns på riktigt.

 2. Emely Said,

  mars 5, 2012@ 01:27      

  Jeanne d’Arc.

  Jeanne föddes år 1412. Hon var en helt vanlig flicka som varken kunde läsa eller skriva. När Jeanne var 13 år hörde hon himmelska röster från helgon. Dessa röster vägledde henne på olika sätt. Under hundra års kriget sade de himmelska rösterna åt henne att hon skulle vägleda den blivande Karl VII till Remis och kröna honom. Hon krönte honom och därefter fortsatte hon att följa de himmelska rösterna. Den största insatsen som Jeanne gjort var när hon samlade ihop en stor styrka för att befria staden Orléans. Hon var själv med och deltog vid denna befrielse klädd som en man och uppträdde som en soldat.
  När Jeanne var 19år tillfångatogs hon av engelskmännen och ställdes inför domstol. Där dömdes hon till döden som häxa och brändes sedan på bål.

  Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d%E2%80%99Arc
  http://www.popularhistoria.se/artiklar/jeanne-d%E2%80%99arc-%E2%80%93-bondflickan-som-blev-helgon-och-nationalsymbol/
  http://www.ne.se/enkel/jeanne-darc

  • cwasteson Said,

   mars 5, 2012@ 03:08      

   Bra urval av fakta och bra att du länkar till dina källor!
   Du har råkat få med ett tryckfel; det ska stå Reims istället för Remis, annars fint. 🙂

 3. ebba Said,

  mars 6, 2012@ 10:41      

  Heliga Birgitta
  Birgitta Birgerson, känd som Heliga, föddes år 1303. Birgittas mamma dog tidigt vilket ledde till att Birgitta växte upp hos sin moster. Birgitta giftes bort i tidig ålder. Hon ägnade sig mycket åt att hjälpa kvinnor som hade hamnat utanför samhället.
  Även om religionen alltid hade spelat en stor roll i Birgittas liv så blev hon ännu mer insatt efter att hennes man dog ca 1344. Då började hennes liv som ”Kristi språkrör”. Birgitta grundade ett kloster i Vadstena som skänktes till henne av kungen och drottningen. Klostret var för både nunnor och munkar och styrdes av en kvinna vilket var väldigt ovanligt.
  Birgitta flyttade till Rom för att få sin ordensregel godkänd av påven och där bodde hon ända fram till sin död år 1373. I Rom fick hon en av de mest kända av de uppenbarelserna hon fick, d.v.s. den när hon får reda på om Jesu födelse. Hon skrev ner alla sina uppenbarelser och det blev samanlagt 12 böcker.
  http://www.popularhistoria.se/artiklar/heliga-birgitta-%E2%80%93-tuff-kvinna-som-blev-heligt-sprakror/

 4. Hannah Said,

  mars 6, 2012@ 10:42      

  Hildegard von Bingen var en tysk mystiker, diktare, helgon och musiker som levde mellan 1098-1179. År 1136 blev Hildegard ledare för ett kloster Disibodenberg där hon även uppfostrats. Ungefär vid 1150 grundade hon ett benediktinkloster på Rupertsberg vid Bingen väster om Mainz och 1165 ett dotterkloster vid Rüdesheim. Hildegard hade mycket lärdom för att leva under sin tid, bland annat medicinskt och ett naturvetenskapligt. Hennes läkeörter har idag betytt mycket. Hildegard tillhör ev av medeltidens märkligaste kvinnor i västerlandet.
  Hildegard fick mycket kritik då hon bara tog emot rikemansdöttrar till sitt kloster och för att hennes nunnor inte levde enligt övning utan vid vissa tillfällen dansade i kyrkan iklädda vita sidenklänningar , utsläppt hår och med en guldkrans på huvudet, som Kristi brud. Hon ansåg även att själen och kroppen var viktigt så därför serverades hälsosam mat i hennes kloster, detta skapade dock konfliker. Sedan Hildegards död har klostret förlorat sin betydelse och det är bara få av de kloster som än idag finns kvar.

 5. Anton Wikbourn Said,

  april 26, 2012@ 01:07      

  Marco Polo föddes år 1254 i venedig och dog 1324 i venedig. han var en upptäcksresande och är en av de mest berömda i historien. sammanlagt spenderade han 24 år i asien för att kunna framföra säkra uppgifter om det kristna riket i Abessinien (Etiopien) och om den halvkristna ön Socotra, och för att kunna berätta om Zanzibar och Madagaskar. Första resan mot asien för Marco skedde 1269 där han reste med sina två bröder genom en massa länder tills de nådde Khanens (Khan betyder härskare/Furste) sommarresidens Changtu (Xanadu) där dom blev mottagna hjärtligt. Hemresan skedde år 1286 och dom anlände till venedig år 1295. Efter hemkomsten så var Marco befälhavare på ett venetianskt fartyg som förlorade ett slag vid Curzola vid Genua och marco blev då tillfångatagen och fängslad i Genua där han sen blev frisläppt efter 1 år. efter det så finns där inte så mycket information om hur han levde vidare, men i Marcos testamente som ligger bevarat i San Marcos bibliotek i venedig står det att år 1325 hade han varit död en tid.

  Sidenote: Efternamnet ”Polo” används än idag och är populärt i Italien, speciellt i bland venetianer!

  Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Marco_Polo


RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet