Medeltida böcker

När jag letade material om medeltiden på NE Skola hittade jag en vackert gjord film om engelska medeltida handskrivna och illustrerade böcker: Luttrell-psalteriet och Canterbury Tales. Denna film vill jag rekommendera:

http://www.ne.se/ur/program/165021

Filmen är 29 minuter lång och visar vackert illustrerade handskrivna böcker från medeltiden. Speakerrösten har en ”perfect brittish accent” och de intervjuade är så entusiastiska att man inte kan låta bli att smittas. Bilderna och texterna analyseras och man får på så vis en inblick i hur det var att leva på medeltiden.

13 minuter in i filmen berättar forskare om en intressant teori: kanske finns det ett samband mellan att människor hävdade att de sett monster och att de alltid drack svagt öl istället för vatten och att deras rågbröd lätt förgiftades av mjöldryga som gjorde att man hallucinerade.

17 minuter in i filmen handlar det om boktryckarkonsten och man får se hur typerna ligger fastspända i en ram och svärtas med urindoftande bläckkuddar. Man får också veta att det var genom Caxton som man ca 100 år efter tillkomsten tryckte upp det engelska verket Canterbury Tales i massupplaga. Intressant att påpeka är att Geoffrey Chaucer skrivet verket på det engelska språket och inte på latin eller franska och att han därför anses vara mycket viktig för det engelska språkets och diktkonstens utveckling. Eftersom Chaucers verk blev så spritt (genom tryckpressarna) är det rimligt att anta att verket inte bara speglar medeltiden utan att det också påverkade hur de medeltida människorna uppfattade sig själva.

Tyvärr har jag problem med att filmen då och då slutar mitt i som om den var slut, så jag fick hålla koll på räkneverket så att jag kunde hitta till rätt ställe de gånger som jag behövde starta om filmen. Jag har också problem med bilden ca 21-22 minuter in i filmen (detta är ett tyvärr ganska vanligt problem när jag ser ur:s och svt:s filmer).

Enligt en kollega beror problemen antagligen på att nätverkskortet inte orkar med riktigt, men nu har jag fått ett nytt och bättre och det verkar inte avhjälpa mina problem. Är det någon av er som känner igen problemen och/eller vet hur de kan lösas?

Här kommer nu lite bonusmaterial som jag snokat upp:

Först en alldeles underbar bild som föreställer det resande sällskapet i Canterbury Tales. Bilden kommer från Wikimedia Commons:

Canterbury-west-Winter-Highsmith

Här kan du se en lite annorlunda video om Canterbury Tales av Crazy history teachers:

Här kan du höra hur det låter när man läser ur originalet:

Här kan du se början respektive slutet på en filmatisering av Chaucers Canterbury Tales av italienaren Pier Paolo Pasolini (1972):

Slutet påminner skrämmande mycket om Hieronymus Bosch målningar (ca 2 min och 20 sec in i filmen):

Här kan du som är intresserad av att fördjupa dig ytterligare i ämnet, ta del av vad man har att säga om verket vid Harvard universitetet: http://www.courses.fas.harvard.edu/~chaucer/cantales.html och via Gutenbergprojektet kan du läsa verket i sin helhet:  http://www.gutenberg.org/ebooks/2383.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Historia 1201, 100 p - Medeltiden

RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet