Intervjua en äldre person

Intervju med statsministerenIntervjua någon (gärna en släkting eller någon annan person som du är nyfiken på) som är minst en generation äldre än du och helst samma person som du skrev kring i uppgift B. (Om det är samma person kan du gärna visa honom eller henne vad du kommit fram till när du satt in honom eller henne i ett historiskt sammanhang. Det du tagit upp där kan inspirera ert samtal.)

Välj tillsammans något ämne som ni särskilt ska tala om, t ex ”hur var det att vara barn när du var liten?/ hur var det att gå i skolan?/ hur var det att börja arbeta?/ hur upplevde du andra världskriget?/ hur upplevde du det kalla kriget?/ vad tänkte du när muren mellan Öst- och Västberlin föll och när Sovjetunionen splittrades?”…. (Spela gärna in intervjun. Det kan vara kul för dig att ha efteråt.)

När vi träffas nästa gång ska du berätta lite kort för klassen vem du har intervjuat, denne persons relation till dig, hur gammal han eller hon är, lite om hans eller hennes bakgrund (hemort, studier, arbete, familj, intressen…), vad ni särskilt pratade om och lite av det som kom fram under din intervju. Tänk på att det oftast blir mycket mer intressant för dina åhörare om du är personlig och beskriver några saker detaljerat. Om mormor tyckte att det var roligt (eller tråkigt) att gå i skolan så är det intressant för oss som lyssnar att få veta varför, att få höra exempel på roliga (eller tråkiga) saker med skolan. Förstår du vad jag menar?

Du ska också skriva lite kort om din intervju. Det du skrivit ska du posta som en kommentar till detta inlägg. Du behöver inte skriva ut för- och efternamn på den som du intervjuat om du och personen ifråga vill hålla det lite privat, utan det räcker med att du berättar vilken relation ni har, till exempel ”Jag har intervjuat min mamma/min farfar och vi pratade bland annat om hennes/hans tankar och känslor när hon/han fick höra att … /var med om att …

Här kommer några på förslag tänkbara saker att ta upp:

… man gick från vänstertrafik till högertrafik, man röstade för resp emot kärnkraften här i Sverige, Olof Palme mördades, muren mellan öst- och västberlin föll, när Sovjetunionen upplöstes, appartheidlagarna avskaffades i Sydafrika, Kuwaitkriget, attacken mot World Trade Center, Irakkriget, när man förstod omfattningen av folkmorden under förintelsen (II:a vkr), i Kambodja (70-talet), i Rwanda (90-talet) … etc.

Du kan också fråga om vad man gjorde på fritiden förr  … hur mycket fritid hade man och vad använde man tiden till, fanns tv och i så fall: vad tittade man på, vilket programutbud hade man, när skaffade man sig sin första dator (om man gjorde det), varför blev det så och hur upplevde man det, hur lärde man känna någon att bli kär i, var livet olika för män respektive kvinnor, var det svårare eller lättare att vara ”annorlunda” på något vis …

Du som tycker att det är jobbigt att skriva kan lägga tyngdpunkten på din muntliga redovisning och du som tycker att det är jobbigt att tala inför gruppen kan lägga en längre skriftlig kommentar på det här inlägget och göra den muntliga delen väldigt kort.

 

3 Comments

 1. ebba Said,

  januari 23, 2012@ 02:17      

  Intervju med mormor och en kort historia från farmor

  Det enda Ingrid kommer ihåg från andra världskriget var att det var väldigt ont om varor. Varje hushåll fick ett antal matkuponger som gällde olika varor. Detta fortsatte även en tid efter andra världskriget.

  När hon gick i skolan 1946 gick man åtta år. Hennes skola var väldigt bra, det var ordning och disciplin men det var ingen som var rädd för läraren. Däremot duade man inte läraren. Engelska var ett ganska nytt ämne då. Hela klassen fick inte läsa engelska utan bara den bättre hälften.

  1965 fick hennes familj sin första TV.

  För henne var det ingen stor händelse när Niel Armstrong landade på månen, däremot när hunden Leika skickades upp i rymden blev man mer insatt eftersom man tyckte synd om hunden.

  Morfar hade spanat in mormor och bjöd henne sedan till ett fik där man ofta träffades, man gick även ut och dansade mycket. Dem gifte sig innan mormor hade fyllt 20 år. Anledningen till att de gifte sig så tidigt var att de hade fått en lägenhet som det var väldigt ont om även på den tiden, och att bo tillsammans utan att vara gifta fanns inte.

  När mormor var liten hade de ingen telefon i deras familj utan det var först någon gång under tonåren som dem skaffade det. Morfar skaffade sin första enorma mobiltelefon ungefär år 1984.

  Pappa berättade även en historia som farmor har berättat för honom. Hon gick i skolan i Lund under andra världskriget. En kväll så läste hon en kvällskurs när några brittiska bombflygplan flög över staden. Piloterna visste inte om bränslet skulle räcka hela vägen hem till England så de planerade att släppa bomberna i vattnet för att flygplanen skulle bli lättare. Men det var månsken den kvällen och när det flög över Lund speglades månskenet i några växthus vid en plantskola och piloterna blev förvillade och trodde att de var över havet och släppte bomberna mitt i Lund.

 2. Emely Said,

  januari 23, 2012@ 08:50      

  Intervju med farmor.

  Mitt i andravärldskriget 1942 föddes min farmor.
  Det som farmor minns från andra världskriget var att de hade mörka rullgardiner och att man inte skulle ha för mycket ljus tända i husen. Detta hade de för att flygplanen inte skulle kunna se att det fanns personer i huset. Farmors mamma och pappa var väldigt noga med att ha gardinerna nere för att skydda familjen.

  Hon minns även att det var ont om matvaror då man fick matkuponger för att kunna handla mat.

  År 1962 träffade farmor farfar för första gången. Detta skedde på en dansföreställning i Köpingebro park. Två år senare gifte de sig och samma år föddes min pappa. De fick även en dotter 1972. För tre år sedan avled min kära farfar.

  På farmors tid började man skolan när man var 7år och slutade redan efter 7år. Tiderna när hon gick i skolan var 08.00-13-00 varje dag. Hon hade en sträng lärare men det var bara positivt då hon lärde sig mycket. I skolan lärde man sig inte att simma. De hade sommarlov, jullov och även ledigt vid allhelgona som på den tiden kallades potatislov.

  När farmor slutat skolan konfirmerade hon sig, alltså när hon var 14år. Hennes första jobb var som hembiträde.

  1964 samma år som farmor och farfar gifte sig köpte de sin första TV och även telefon. Farfar hade telefon innan han och farmor träffades.

  Den första LP-skivan köpte de för ungefär 15år sedan.

 3. matilda Said,

  januari 25, 2012@ 12:13      

  Jag har intervjuvat min gammelmormor lite smått som är född år 1915, alltså 97 år gammal idag. Hon föddes och växte upp i en liten by ute på landet i Småland med sin mamma och pappa som hade en livsmedelsaffär. De bodde i en gammal skola som inte var i bruk.Där de även hade sin affär.
  * Hon föddes under första världskriget som pågick 1914-1918 men har inget minne utav detta.
  * När Marta som min gammelmormor heter var 6 år fick kvinnor rösträtt ( år1921) och samma år så upptäcks insulinet för första gången i USA.
  * När hon är 21 år gammal dvs år 1929 så inträffar den amerikanska börskraschen vilket leder till ” den stora depressionen”
  * Andra världskriget 1939-1945
  *Samma år som andra världskriget slutar och början på kalla kriget, då mikrovågsugnen uppfanns i USA och de förenta nationerna instiftas så föds min mormor, alltså år 1945.
  Jag valde att fråga min gammelmormor lite om andra världskriget då hon inte har något minne från de tre åren hon lever under första världskriget.

  Min frågeställning och svar:
  Hur fick du reda på att det var krig?

  – Jag var 24 år gammal när kriget startade och bodde fortfarande hemma, jag och min far satt och lyssnade på en så kallad rör-radio en kväll och fick höra nyheten.

  Hur reagerade du när du fick höra att det var krig? Var du orolig att det skulle komma till Sverige?
  – Jag som var så ung då hade inte så mycket kunskap om krig som man har idag och tänkte inte så mycket på det. Men lite orolig var jag allt på kvällarna när det var mörkläggning i Sverige.

  Kände du någon som blev inkallad till kriget?
  – Ja, jag minns speciellt en väns far som blev inkallad. Men min far slapp undan,han var för bräcklig och gammal. Småland var ganska uteslutna från kriget och militärerna befann sig i skåne. Men vi var tvungna att låna ut rum till olika officerare och föda dem med mat på grund av att mina föräldrar hade en lisvmedelsaffär.

  På tal om mat, var det svårt att få tag på?
  – Nej inte för oss som hade livsmedelsaffär och bodde på landet omringande av bönder och sjöar, men livsmedel som kaffe, mjöl osv var svårt att få tag på. Man fick kuponger och min mor som var sparsam hade massa kuponger kvar sen innan kriget började.

  Pratade man öppet om kriget ?
  -Nej det gjorde man inte, bara i kyrkan. Ville man veta mer så samlades man och lyssnade på radion på kvällen,då det var dålig elektricitet på dagen.

  Andra världskriget slutade ju år 1945, samma år som min mormor och din dotter föddes, bodde du fortfarande hemma hos dina föräldrar då?
  – Ja det gjorde jag, var smidigast och fanns inte så mycket ekonomi till att jag och min man skulle klara oss på egen hand med en dotter.


RSS feed for comments on this post

Hoppa till verktygsfältet